ZCash er som Bitcoin men med bedre personvern.

Zcash (ZEC) kryptovaluta og blokkjede illustrasjon.

Zcash (ZEC) kryptovaluta og blokkjede illustrasjon.

ZCash (ZEC) er en kryptovaluta som har 2 bruksnivåer, en offisiell og en privat for anonyme transaksjoner. Zcash nettverket kan verifisere transaksjoner uten å avsløre sender, mottaker eller transaksjonens størrelse. Zcash er den mest kjente kryptoen som har teknologi fra zk-SNARK, som sørger for anonymisering av transaksjoner ved hjelp av kryptografi.

Det skal også være mulig å gradere anonymiteten, slik at man kan foreta en transaksjon som tilfredstiller skattemyndigheters krav til kontroll, men likevel med stor grad av personvern. Skaperne av ZCash har i møter med myndigheter bedyret at deres krypto ikke er skapt for å være spesielt tilpasset illegal virksomhet.

En viktig egenskap med ZCash er at den kun vil finnes i et begrenset antall på 21millioner, det samme som Bitcoin, men med bedre personvern. Som med Bitcoin må også ZCash utvinnes (mining) av et nettverk som får belønning for sitt arbeid. ZCash har også innebygget en periodevis halvering av belønningen for utvinnerne for å unngå inflasjon.

Zcash (ZEC) kursutvikling fra 2016 til april 2020.

Zcash (ZEC) kursutvikling fra 2016 til april 2020.

Kursutvikling for Zcash (ZEC).

Som jeg skriver om i bloggposten “ZCash er blant de mest volatile kryptovalutaene” så har det vært veldig store kurs svingninger for Zcash, men dette er ganske typisk for mange altcoins, dvs andre kryptovalutaer enn Bitcoin. Men Zcash har vel hatt den mest ekstreme starten, da kursen var på høyde med Bitcoin en kort tid etter lansering i 2016, etter masse hype og tung markedsføring. Det vil si at dagens Zcash pris på ca. $45 tilsvarer kun 1% av startkursen på $4.500.

Dagens pris er nok mer realistisk, ettersom prisen like etter lanseringsperioden falt til $20. Enkelte eksperter spår faktisk en mulig bunnpris på $10 på kort sikt. Det er likevel forventninger om en stor kursoppgang hvis kryptomarkedet boomer igjen. Toppen på $800 i januar 2018 lokker nok en del til å vurdere kjøp av Zcash i disse dager, det er jo utrolige nesten 20x fra dagens nivå. Mer nøkterne tips for kursen i 2025 ligger gjerne fra $70 til $250. Se også “Zcash er blant de mest volatile kryptovalutaene”.

Zcash(ZEC)
$114.81(24t Vol)
$1,734,358,131.00
7D Chart

Her kan du lese mer info om Zcash (ZEC) og se både historisk kursutvikling og teknisk analyse.

Ansvarsfraskrivelse: Dette er ikke finansiell rådgivning eller kjøp/salg anbefaling, jeg er bare en hobby investor med stor krypto interesse.