Bitcoin er en digital valuta, den aller første kryptovalutaen.

Bitcoin er en digital valuta og et betalingssystem som kun virker via internett. Det er et desentralisert betalingssystem som brukes direkte mellom avsender og mottaker, uten bank som mellomledd. Det innstalleres også Bitcoin minibanker i mange land, slik at man enkelt kan både kjøpe og veksle Bitcoin. Man kan også handle Bitcoin og andre kryptovalutaer hos en av flere krypto børser, som f.eks Coinbase. En viktig faktor for verdisetting av Bitcoin er at det er begrenset hvor mange Bitcoin som kan eksistere, nemlig 21 millioner. Dette gjør Bitcoin interessant for langsiktige investorer. Bitcoin er altså en sjelden vare som bør kunne øke i verdi på lang sikt, og kalles derfor gjerne for digitalt gull.

Bitcoin kan kjøpes og veksles i tusenvis av Bitcoin minibanker som installeres i mange land.

Bitcoin kan handles på kryptobørser, eller både kjøpes og veksles i Bitcoin minibanker som fins i mange land.

Hva er Bitcoin mining eller utvinning?

Bitcoin er en digital kode som må utvinnes eller kalkuleres ved hjelp av kompliserte og ressurskrevende dataprogrammer, såkalt mining. Mining skjer på tusenvis av datamaskiner rundt i verden, hvor de største aktørene er i Kina. Bitcoin utvinnere og kontrollører får belønning for sitt arbeid i form av et bestemt antall Bitcoin.

Hva er Bitcoin halvering?

Bitcoin belønningen halveres cirka hvert 4. år for å unngå inflasjon, dette ville skjedd siden datamaskiner blir kraftigere for hvert år. Bitcoin halvering skjer automatisk ved en innebygget funksjon i selve blokkjede programmeringen. Kursutviklingen på Bitcoin har hittil gått i en syklus ved at prisen stiger i tiden rundt halveringen og opptil 2 år etter. Forrige halvering skjedde i 2016 og ble etterfulgt av en ekstrem kursoppgang til “all-time high” i desember 2017. Fra Januar 2018 har vi opplevd en nedgangsperiode for hele kryptomarkedet og mange venter nå at det endelig skal snu i forbindelse med Bitcoins halvering i Mai 2020. Hvis utviklingen blir som for 4 år siden, altså ved forrige halvering, så kan det komme en betydelig oppgang fra mai 2020 og frem til slutten av 2021.

Er Bitcoin trygt?

Det er Bitcoin nettverket som kontrollerer at transaksjoner er gyldige og holder regnskap med både nye og gamle transaksjoner. På denne måten kan Bitcoin pengene ikke forfalskes. Hele Bitcoin betalingssystemet og kontrollen med dette er laget på blokkjede teknologien, og ble første gang presentert i 2009. Blockchain-teknologien kan også brukes til mange andre ting og det foregår en rivende utvikling, se min artikkel “Hva er blokkjede – blockchain”. Man må sørge for god datadisiplin slik at man sikrer sine Bitcoin, enten ved å bruke en anbefalt kryptobørs, eller ved å oppbevare Bitcoin kodene offline, på en såkalt wallet, en usb nøkkel som lagrer dine koder.

Er bitcoin en sikker investering?

Historisk sett har Bitcoin vært en god investering hvis man har unngått å handle rundt toppen i desember 2017. Kryptomarkedet er volatilt og  slett ikke noe man vil betegne som sikkert, men kryptografi og blockchain er kanskje noe av den viktigste teknologien i dette tiåret, så en positiv prisutvikling er å forvente på lang sikt. Vær oppmerksom på at hvis det blir en ny kurstopp, så er det typisk at det deretter kan komme en rask og brutal nedtur. Se også blogg post “Er Bitcoin en god investering”

Mer info om Bitcoin, kurs i sanntid, og teknisk analyse.

Dette er ikke finansiell rådgivning eller anbefaling, jeg er bare en hobby investor med stor krypto interesse.